Fruktbarhet og sædkvalitet

Mange par opplever at det kan tid å bli gravid, og det er ikke uvanlig med nedsatt fruktbarhet. Men fortvil ikke, det finnes behandlinger og metoder som kan hjelpe.

Kvinner og fruktbarhet

Uansett hva problemet er gjelder det å finne årsaken til det. Det første skritt på veien for kvinnen er å avgjøre om menstruasjonsyklusen følger et stabilt mønster. En gjennomsnitlig syklus er 28 dager, men det kan oppleves at den er kortere eller lengre. Når man har fastlagt syklusen kan bruk av eggløsningstester eller temperaturmetoden (eller en kombinasjon av begge) være hjelpemidler til å fastlegge tidspunktet for eggløsning.

Normalt vil kvinnen ha eggløsning 12 til 16 dager etter første menstruasjonsdag. Det er viktig at paret har samleie i de dagene, hvor kvinnen er mest fruktbar.

Menn og sædkvalitet

Hos to ut av ti infertile par er det mannen som er årsaken til problemet. Det er også mulig for mannen å ta hjelpemidler i bruk som f.eks ved bruk av en sædkvalitetstest. Sånne tester finnes til hjemmebruk, så man kan ta den helt privat hjemme. Hos TestSmart.no selger vi f.eks Babyplan sædkvalitetstest og Babystart sædkvalitetstest.

Hvis disse metoder ikke hjelper etter at paret har prøvd opp til et år, vil det neste skritt antagelig være å oppsøke en fertilitetsklinikk. Husk at det kan ta tid før man lykkes med å bli gravid, men nesten 90% av dem som prøver blir gravide innenfor et år.

helsenorge.no kan du lese mer om fruktbarhetsproblemer.