Årsaker til småblødning

Det kan som utgangspunkt være mange forskjellige årsaker til at man får småblødninger. Mange kvinner opplever dette fenomen, og blir nervøse eller utrygge ? spesielt hvis de i forveien benytter seg av hormonbaserte prevensjonsmidler, hvor menstruasjonen som regel kommer til tiden.

Som regel er årsaken til småblødningen ganske harmløs, men i visse tilfeller kan det være nødvendig å konsultere legen. Hvis du blir nervøs er det generelt en god ide å bli undersøkt av en lege. I mange tilfeller finnes det ingen forklaring på blødningen.

Er du gravid og oplever småblødning?

De fleste tilfeller av småblødning oppstår i forbindelse med graviditet. Årsaken er som oftest harmløs, men du bør likevel alltid oppsøke lege hvis du opplever småblødning under graviditeten. Blødningen kan nemlig også være av alvorligere karakter, og derfor er det viktig å bli undersøkt for å være sikker på at babyen har det fint. Ca. 20% av alle gravide vil oppleve en småblødning i starten av graviditeten.

Årsaker til småblødning under graviditet:

Småblødningen kan være tegn på graviditet i et tidlig stadie. Ofte kommer en mindre blødning i den periode, hvor du normalt ville hatt menstruasjon.

Hvis du f.eks har fått en GU (gynekologisk undersøkelse) hos legen, vil det ofte oppstå en mindre blødning etterfølgende.

Det kan desværre også være et begynnende tegn på abort. Hos halvdelen av de kvinner som opplever småblødning under graviditeten, vil det være fordi kroppen er i gang med å abortere. Hvis blødningen skyldes abort vil det ofte oppstå smerter i underlivet.

Hvis du opplever kraftige smerter samtidig, kan det være tegn på graviditet utenfor livmoren. Hvis du har mistanke om dette, bør du oppsøke lege omgående.

Ofte er småblødninger også et tegn på infeksjon i kroppen. Mange gravide får f.eks blærebetennelse. Senere i graviditetens forløp kan det være et tegn på at morkaken løsner.

Det kan også være et varsel på den forestående fødsel. Hvis du ikke er langt nok inne i graviditeten, kan det være et tegn på en for tidlig fødsel.

Da det er vanskelig å avgjøre grunnen til småblødning på egenhånd, er det viktig at legen kontaktes. Ikke minst så du kan få ro i sinnet og nyte graviditeten.