Fakta om klamydia

Hva er klamydia?

Klamydia er en kjønnssykdom som forårsakes av en bakterie kalt chlamydia trachomatis.

Det er den oftest rapporterte kjønnssykdommen i Norge, og smitter ved ubeskyttet sex. Ofte får man overhodet ingen symptomer og merker ikke at man har klamydia. Klamydia har mange likhetstrekk med kjønnssykdommen mykoplasma.

Både menn og kvinner kan bli smittet. En ubehandlet klamydiainfeksjon kan hos kvinner gi egglederinfeksjon, som kan føre til graviditet utenfor livmoren eller nedsatt fertilitet. Menn kan få bitestikkelbetennelse, prostatabetennelse, urinveisinfeksjon og nedsatt fruktbarhet.

Kjøp en klamydiatest med laboratorieanalyse her
Kjøp en klamydiatest med laboratorieanalyse her

Hvilke symptomer kjennetegner klamydia?

Mange, både menn og kvinner, som er infiserte med klamydia, opplever overhodet ingen symptomer men kan fortsattføre smitten videre. Eventuelle. symptomer på klamydia kommer 1-3 uker etter at du har blitt smittet. Klamydiabakterier kan også være i dvale over lengre tid og deretter plutselig gi plager eller føre til komplikasjoner

Kvinner kan oppleve at det svir når de tisser, mellomblødninger, utflod fra underlivet og nedovergående smerter i magen. Menn kan oppleve at det svir når de tisser, urinveisinfeksjon, samt utflod fra urinrøret.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg har klamydia?

Hvis du har klamydia er det viktig at du får behandling. Du må selv søke legehjelp og bestille time til behandling hos legen din. Klamydia, eller mistanke om klamydia, skal behandles raskest mulig med antibiotika for å forebygge enhver form for komplikasjon.

Ettersom klamydia sjeldent gir merkbare symptomer, kan man lett smitte andre uten å være klar over det. Det er derfor viktig at du øyeblikkelig søker legehjelp hvis du har eller har mistanke om at du har klamydia. Også partnere skal undersøkes og behandles.

Hvis du tester negativt for klamydia, men symptomene vedvarer eller du fortsatt har mistanke om, at du er smittet, bør du sørge for å få tatt en ny test. Du kan ha klamydia uten at det finnes bakterier under prøvetakingen. Vær også oppmerksom på at plagene kan ha andre årsaker enn klamydia. F.eks. kan en mykoplasmainfeksjon (en annen kjønnssykdom) forårsake samme symptomer som klamydia.

Hvordan smitter klamydia, og hvordan kan jeg beskytte meg?

Den vanligste måten å bli smittet på er ved samleie uten kondom, når slimhinnene kommer i kontakt med hverandre. Det gjelder også være analsex og oralsex. Bakterien spres kun inne i levende celler, og smitter derfor ikke gjennom håndtrykk, boblebad, klær, håndklær eller toaletter.

Det er viktig å beskytte seg mot klamydia. En god metode er å bruke kondom under samleie. Selv om du har hatt klamydia tidligere, kan du få det igjen.

» Kjøp en klamydiatest med laboratorieanalyse her